Funkcija stopal

 

Stopala nosijo težo telesa.  Človeku nudijo stabilno podporo pri hoji in prevajajo silo teže tako, da so v stiku s podlago obremenjene v glavnem tri točke na  podplatu.

 

AC – zunanji, komaj opazen vzdolžni lok                              

BC – prečni lok tvori razporeditev metatarzalnih kosti. Pri polni obremenitvi stopala se lok izgubi, ker se vse glavice dotikajo podlage. Meritve kažejo, da sta najbolj obremenjeni 1. in 4. stopalnica.

 

 

Stopalni loki blažijo sile teže telesa in delujejo kot nekakšen armortizer. Če izgubijo svojo elastičnost, nastanejo težave v obliki pekočih, bolečih, otiščanih in ne dovolj prekrvavljenih stopal. Vplivi spuščenih  stopalnih lokov se lahko v obliki bolečin širijo tudi na kolena oziroma hrbtenico.

 

Kdaj in kakšni ortopedski vložki?

Na porušeno strukturo in funkcijo stopal nas največkrat opozorijo bolečine v stopalih, križu, kolenih. Takrat poenostavimo in rečemo, da imamo ploska stopala. Ko stopala izgubijo naravni vzdolžni in prečni lok, priporočamo nošnjo ortopedskih vložkov izdelanih po meri (v primerni obutvi), ki bolečino ublažijo ali celo odpravijo.

Preventivno priporočamo nošnjo ortopedskih vložkov tudi nosečnicam, saj v relativno kratkem času pridobijo na telesni teži, s čimer izdatno obremenijo stopala. Tudi premalo gibanja in spremenjena telesna drža nosečnice, vpliva na vezivno mišični ustroj stopal.

Tako kot kakovost obuval, tudi kakovost ortopedskih vložkov ne moremo posplošiti. Delimo jih po materialih in funkciji. Da bi ugotovili kakšne ortopedske vložke potrebujete, opravimo temeljit pogovor in statičnodinamični test stopal.

 

Postopek izdelave ortopedskih vložkov po meri: